Турският премиер назначи нов и.д. началник на отбраната
Турският премиер назначи нов и.д. началник на отбраната / БГНЕС

Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви днес, че е назначил командващия Първа армия генерал Юмит Дюндар за и.д. началник на отбраната.

Междувременно се появи информация, че пучистите в Турция са освободили началника на Генералния щаб на турската армия генерал Хулуси Акар, който бе държан за заложник от тях във военновъздушна база в околностите на Анкара и той е отведен на сигурно място, предаде агенция АФП.

Съдбата на генерала, който малко по-рано бе сменен от командващия Първа армия генерал Юмит Дюндар поради невъзможност да изпълнява функциите си, бе обвита в мистерия. Президентът Ердоган заяви по-рано, че не му е известно къде е държан генерал Акар.

Ердоган се закани заговорниците да платят висока цена за действията си

Турското правителство уволни петима генерали и 29 полковници след опита за преврат тази нощ, съобщи Ен Ти Ви.

В същото време президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова привържениците си да останат по улиците, докато ситуацията се нормализира, предадоха световните агенции.

Турция няма да бъде управлявана от въоръжените сили, заяви тази сутрин Ердоган пред хиляди свои привърженици, развяващи знамена пред истанбулското летище "Ататюрк".

"Те насочиха оръжията си срещу народа. Президентът, когото 52% от народа издигнаха на власт, държи нещата под контрол. Те няма да успеят, стига да се изправим срещу тях", каза Ердоган.

Привърженици на турския президент нападнаха група войници, които се предадоха в Истанбул след участие в опита за преврат тази нощ, а полицията се намеси да ги спаси, предаде Ройтерс.

Източник: БТА